poniedziałek, 27 stycznia 2014

Български: БУЦЕФАЛАНДРА - Вълшебни растения от БорнеоПревод: - "anasarka"

коментари, мнения и контакт: vasteqplants@gmail.comСнимки източникhttp://portfotolio.net/62693539@N07Въз основа на външния им вид, Bucephalandra са подобни на Anubias и Cryptocoryne видовете. Когато за първи път са въведени в акваристиката, те са били сравнявани с Cryptocoryne видовете, поради техните подобни тесни и обикновено с цвят на маслина листа. Въпреки това, техните пълзящи ризоми и закрепването на корените наподобяват повече на Анубиас.
Bucephalandra е прекрасно и все още сравнително трудно да се намери род растения, които пленяват много акваристи по целия свят благодарение на величественият им вид.


Характеристика


Водните растения от семейство Araceae, като Bucephalandra, са адаптирани към живот в реки с бързи течения. Въпреки че са сравнително нов род растения в акваристиката, за научният свят те са известни още от 1858. Названието на рода Bucephalandra произлиза от името на черният кон на Александър-Буцефал. Всички Bucephalandra са ендемични, което означава, че те могат да бъдат открити само в някои отделни части, обикновено под формата на островчета. Тези растения могат да бъдат намерени на най-големия остров от Малайския архипелаг, известен като Борнео. В днешни дни, нови видове Bucephalandra непрекъснато се откриват, и по-вечето от тях не са все още описани в научните книги. Bucephalandra могат да се намирят в реки и потоци, а понякога и по бреговете на реките. Борнео има тропически климат, което означава, че целогодишно е със средни годишни температури над 20 градуса по Целзий. Въпреки постоянният климата в някои райони на острова, Борнео има два сезона, които се определя от количеството на валежите. По време на дъждовния сезон, когато нивото на реката се издига, видовете от род.Bucephalandra са потопени под вода в продължение на няколко месеца. Все пак, това не им пречи да продължават да растат и те могат лесно да се превърнат в техните подводни форми. Основните разлики между подводната и надводната форми са, че когато  се отглеждат под водата, те имат по-деликатна листна структура и изглеждат по-интензивно оцветени.


Условията на отглеждане

В аквариуми, Bucephalandra може да се отглежда прикрепено към дърво, корен и кокосови орехи, но от моите няколко години на наблюдения мога да кажа, че кореновата система на тези растения се прикрепват много добре върху твърди повърхности, като например различни видове камъни. Корените имат способността да се закрепите здраво към твърди повърхности, дори и ако те са много гладки. Понякога дори е необходимо да се използва нож за премахване на растението от повърхността, на която е прикрепена, тъй като корените са сраснали много здраво. Има доказателства, че по време на стрес, свързан с промените в средата (например промени в химичният състав на водата или светлината), Bucephalandra може да загубите част от листата си. Това също се случва при криптокорините (което често се нарича "криптокоринова болест"). В моите аквариуми, резките промени в торенето или появата на водорасли обикновено се придружава с загуба на листа. Въпреки това, този процес е постепенен и рядко има ситуация, в която растението губи всичките си листа бързо, така че често е възможно за акваристът да оправи проблема, преди всички листа да паднат. Дори и без листа, ако коренището и корените са здрави, растението е все още живо и обикновено се възстановява с течение на времето. От моя опит, аз открих, че напълно затъмняване на светлината и повишаване на количеството разтворен кислород във водата, по време на тъмнината, може да помогне на растението за бързото му възстановяване. Дори и в тъмнина, и добре оксидирана вода Bucephalandra може да продължи да расте и да продължава да произвежда нови листа, но цветът на растението обикновено не е толкова привлекателен. За да се осигури добро оцветяване, изисква се по-силно осветление (0.5W/l или повече), както и допълнително торене. Дори с малки количества CO2 и торове може да помогне на растението да има атрактивни цветове. В моя аквариум, аз торя по методът на Приблизителните показатели, което позволява на растенията да имат голямо количество торове във водата които да усвояват. Освен това, след обсъждане с много акваристи относно растението, които имат бавни аквариуми, бях информиран, че новите листа на растенията, отглеждани в аквариумите им не са толкова пъстри, защото има по-малко светлина, а и не използват много торове.

Развитието на цвят в Bucephalandra "Brownie Brown"
Зелени листа са широко разпространени, когато се отглеждат в надводни условия. Зелените листа в долната част на стъблото стоят все още от времето, когато растението е гледано надводно, а новите листа тъмни близо до върха са в резултат на отглеждане под водата в аквариума:
След време при подводно отглеждане листата стават тъмни:
Понякога могат да се оцветят в тъмносин цвят:

Долната снимка показва тъмното оцветяване на Bucephalandra ‘Saiyan-1 Black’ при подводно отглеждане:Bucephalandra могат да се отглеждат и в палудариуми, но оцветяването на листата е по-слабо,и са по не еластични. Те трябва да се отглеждат при висока влажност на въздуха, за да могат да растат, в противен случай листата може да изсъхнат. Параметрите на вода, в които се отглеждат Bucephalandra са, както следва: рН  5-8, почти при всяка стойност на  GH и KH, и при температура между 22-28С. В началото когато започнах да отглеждам  Bucephalandra, чух, че те не могат да понасят температури по-високи от 28С, тъй като това може да доведе до гниене на листата. Въпреки това, аз все още не виждам това да се случи с моите растения, особено когато температурата на водата се повиши до 32 градуса по Целзий и не забелязах никакви негативни странични ефекти.Следва да се отбележи факта, че Bucephalandra са „rheotype” (растения, които обичат силните течения), трябва да създадем сходни условия в нашите аквариуми, за да се постигнат най-добри резултати с тези растения. Такова течение може да се постигне чрез използване на вътрешен филтър, или растенията, могат да бъдат преместени в близост до изхода на филтъра.Листата на Bucephalandra са гъвкави, поради условията на средата в която живеят. За Bucephalandra, аз открих, че темпът на растеж е различен при различните видове. Някои видове могат да произвеждат два листа на седмица, ако те са в оптимални условия, а други ще произвеждат само едно листо на всеки 2 седмици. Обикновено се казва, че те са бавнорастящи растения, но ако им се осигури силна светлина, торене, и изобилие от CO2, ще се постигне по-бърз растеж. Цъфтежа започва предимно под водата. Трудно е да се каже какви фактори водят до започване на цъфтежа. Цъфтеж при видовете Anubias често се съпровожда с влошаване на условията на околната среда и се разглежда като форма на оцеляване за растенията. Въпреки това, може да се каже че Bucephalandra цъфтят, когато имат достъп до достатъчно хранителни вещества, и са в идеални условия. Те могат дори да произвеждат повече от един цвят в даден момент (снимката по-долу).

Поради факта че Bucephalandra растат толкова бавно, петна от зелени водорасли са често срещан проблем, който може да ограничи достъпа на светлина, а също и да забави темповете на растеж на растението.Въпреки това, те са доста издръжливи растения и повечето видове водорасли могат да бъдат отстранени с помощта на 10-20 минути в баня с разтвор на лимонена киселина (една чаена лъжичка лимонена киселина(за готварска употреба) до 1,5 чаши вода). Тази смес е твърде слаба, за да повредят листата на Bucephalandra, но е достатъчно силена, за да убие водораслите.


Имена

В момента само три вида са описани в научната литература: Bucephalandra gigantea, Bucepholandra magnifolia, Bucepholandra motoleyana. Въпреки това, човек може да срещне повече от 200 разновидности на търговски наименования, и много от тях могат да бъдат нови видове, които все още не са описани. Защото много от имената не са известни на науката, а търговските наименования са създадени на базата на имена на области, реки, или щати, където са събрани (напр. Kedagang, Kualakuayan, Tapah, Сабах, Kalimantan, Sintang). Имена също са създадени според оцветяването и формата на листата (например . Brownie Brown, Red Gaia, Super Blue). Интересен пример за имената на тези растения е Brownie Ghost, който се появява само веднъж в определена област и след това изчезва. В акваристиката, Bucephalandra се появяват още през 2005-2006 и веднага стават популярни. Растенията са скъпи, но с течение на времето те ще станат по-достъпни.


Вид

Това, което прави Bucephalandra така интересно е, техните много привлекателни форми на листата. Има различни форми на листа, които са подобни на листата на черешата и ябълката. Листата може да са овални с плосък край, овални с вълнообразен ръб, дълги и прави, дълги и вълнообразни, или дори бадемовидни или като капка вода. Цветовете на стъблата са предимно розови или червени, но листата може да бъде многоцветни. В зависимост от вида, някои листа могат да имат почти всички цветове на дъгата. Има много разновидности, когато изглеждат сякаш са със синя гланц по листата. Този гланц е интересен, защото е видим само когато го погледнеш при определен ъгъл.
При някой видове, можем да видим и други цветове, подобни на яркозелен блясък, или на цвета на мед(елементът) или червеникави нюанси. Има сравнително малко видове, които са обикновено зелени (например Shine Green, Treasure, 2011 г.), и най-атрактивни са различните  тъмносини листа (напр. Brownie Brown, Kedagang, Black Centipede, Black Leaf, Central Kali).

Пример за различно оцветяване и форма на листата:
Bucephalandra са типични малки растения. Повечето видове растат до 3-5 cm. Разбира се има и видове които са по-големи (8-15 cm) и дори още по-големи до 25 cm.

Няколко примера за растения колкото една шепа:


Отличителна и разпознаваема особеност на всички Bucephalandra са светлите петна(точици) по листата, погрешно припознати от много акваристи като въздушни мехурчета, произведени  от процеса на фотосинтеза. Тези точки се срещат в повечето видове растения Araceae (снимката по-долу показва друго Araceae растение: Schismatoglottis). В зависимост от вида, разположението на точките може да бъде повече или по-малко интензивен. Подобни точки могат да се видят при род Anubias, но те не са толкова забележими. На надводните форми на Bucephalandra, петната са по-малко видими, но при подводно отглеждане тяхната интензивност е по-силна.

Няколко примера за интензитета на точките:


Въпреки, че това е тъжна новина, също така е успокояващо да знаем, че събирането на тези растения може да бъде от полза за тяхното дългосрочно оцеляване. Защото в много части на Борнео са изправени пред широк мащаб на обезлесяване.
Събирането на тези растения е разрешено само в зони които ще се обезлесяват, и е забранено в защитените територии.
Brak komentarzy:

Prześlij komentarz